Sunday, September 21, 2008

Leo Qi & framtiden

I lördags träffade jag 26 åriga Leo Qi. Under ett 5 timmar långt möte gav denna unga man mig en rejäl rundtur i bland annat kinesisk skolkultur. Det tog nästan en hel dag att återhämta mig och smälta allt. Leo Qi är inne på sitt sista universitetsår och arbetar samtidigt deltid som lärare här i Beijing. Han erbjöd sig via kontakter i olika led att guida mig och svara på alla de funderingar jag hade runt kinesiskt skolsystem kopplat globaliseringen och kinas uppöppnande mot världen. Leo var väldigt påläst och förvånansvärt frispråkig. Han stämde träff med mig på Himmelska fridens torg och hade inga som helst problem med att på eget initiativ prata om känsliga ämnen som tex den tragiska händelsen 1989. Vi åkte med buss till Beijings "Bizznizområde" runt Guomao västerut från den inre staden. Där satte vi oss på en avkroksrestaurang för att äta och han krävde att få bjuda mig utan att jag hade den minsta chans att få bjuda tillbaka. 

"Du förstår Fredrik, du är vår gäst och det är både en ära för mig och min skyldighet att bjuda dig så länge du är gäst här"

Jag tackade allra ödmjukast men i själva verket slets jag i bitar av mitt svenska rättvisetänkande och kom att tänka på alla "splittade notor" jag genomlevt hemma i Svedala. Jag förklarade lite senare hur det kan gå till att dela nota i Sverige. Hur komplicerat det kan bli om man är 7-8 personer som skall dela och några vill att det minsann skall vara lika på kronan. Han tittade upp på mig med stora ögon en lång stund, sen tittade han ner i maten igen och skrattade medan han slevade in av godsakerna. 

"Här brukar vi småbråka om vem som ska få den stora äran att få betala", säger han sen. 

Kanske säger det något om vilka skillnader som ändå finns i våra sociala grundsyner, och ändå handlade detta bara om en ät- och betalningsprocedur. 

Maten var fantastisk och samtalet varade i flera timmar och gick som en tornado längs jordklotets alla hörn men hela tiden kopplat till Kinas utveckling och kinesernas syn på kunskap, lärande, kreativitet, IT, att leva som ung i Kina och naturligtvis hur det är att gå i skola i "Mittens Rike". Kunskaper jag kommer ha stor nytta av i skrivandet av min nya bok "I globaliseringens kölvatten". 

Detta är det absolut mest intressanta och mest lärorika möte jag haft på många år. Ni får ursäkta alla ni speciella och spännande människor jag möter hela tiden och som jag har mött, men detta var något väldigt speciellt.

:-D


3 comments:

Sara said...

Coolt med sådana möten som är något utöver det vanliga! Sånt berikar :D

Anonymous said...

vill bara meddela att jag läser dina blogginlägg med stort intresse, även jag inte komenter dem oftast. Stort jobb du har lagt ner. Tack!

Fredrik Svensson said...

Sara: Jepp, sånna möten är bra ! :-D

Petter: Tack, det var trevligt att höra. :-D