Tuesday, April 21, 2009

Inspireras av TED...

Idag tänkte jag tipsa er om en källa till inspiration och nya idéer. Fenomenet heter TED, ideas worth spreading. TED är spridare av korta tal distribuerade över nätet via YouTube. Till er som inte upptäckt detta ännu vill jag bara ge ett kort råd. Botanisera runt ordentligt, lyssna och låt er inspiration väckas till liv och obarmhärtigt släppas lös. Detta är naturligtvis intressant när det gäller debatten om det nya lärandet i skolan och ett skäl till att skolor bör öka tillgängligheten till datorer och internet för sina elever och lärare. För ökad tillgänglighet skapar ökade möjligheter att få tillgång till intressant information att processa till kunskap.

TEDTalks shares the best ideas from the TED Conference with the world, for free: trusted voices and convention-breaking mavericks, icons and geniuses, all giving the talk of their lives in 18 minutes.
www.ted.com

Historier har alltid fascinerat oss människor och det är faktiskt genom muntlig tradition som de allra flesta idéer först spridits. Goda såväl som dåliga. TED är muntlig tradition i modern paketering, som har möjlighet att starta tankar med blixtsnabb rörelse över hela jorden. Något som var svårt eller omöjligt för de allra flesta för bara 15 år sedan.

Talare förändrar inte verkligheten i sig. Det är idéerna som föds, i bakvattnet på spännande talare vi lyssnat till, som skapar möjligheter till rörelser framåt. Som ringar på vattnet. Vi behöver inspirerande talare för att fylla på och förstå vår egen världsbild, och för att kunna utveckla den och bidra till en bättre värld. Genom TED finns det hur mycket bra idéer som helst, helt gratis. Ideas worth spreading.

Här finns ett litet exempel om varför vi tycker det är ok att fuska och stjäla (ibland)::-)

No comments: