Tuesday, November 27, 2007

Sexualundervisning på Expressen?

Nu ska ni läsa något roligt mina vänner :-) Riktigt roligt....
För nån vecka sedan såg jag en intressant krönika av Marie Söderkvist på den djuplodande kvällstidningen Expressen. Marie tycker i sin krönika att det är "sjukt mycket sex i skolan", i synnerhet på hennes dotters skola. En skola som enligt Marie borde hålla sig långt ifrån "sånt där" då det ju är en "ordentlig traditionstyngd skola". Skolans personal borde besinna sig och hålla "sexet" på en närmast skyddande katolsk hemlig nivå kan man tänka? ja man undrar faktiskt efter att ha läst hennes text! För krönikan är en veritabel odysee i märkliga argument för att ungdomar INTE skall lära sig att skydda sig (egendomligt nog). Det hela rör alltså undervisningen i sexualkunskap som Marie uppenbart inte kan förstå poängen med alls. Först trodde jag faktiskt att hon ironiserade över för lite sexualundervisning i skolan men efter en stund insåg att hon faktiskt menade allvar. Och då blir texten faktiskt ännu roligare på ett sätt.

Så här skriver Marie om sin fjortonåriga dotters förfärliga sexualundervisning :

"...Jag bara tycker att det är lite märkligt att min ännu inte, som det så fint heter, byxmyndiga dotter har lärt sig rabbla alla könssjukdomar. De är indelade i kategorierna obotliga, obotliga och dödliga, samt botbara. Hon kan definitivt mer än jag om både syfilis och gonorré."
Expressen 21 nov 2007

Och det blir bara mer längre ner:


"Nej, jag har inget emot att min dotter blir vuxen och att hon har pojkvänner. Men jag känner en viss förståelse för muslimska kvinnor som försöker få sina döttrar att undkomma den svenska sexualundervisningen. Om det gick skulle jag också genomdriva det. "

Och vad sägs om detta inte alla stycken så hypermoderna eller ens pålästa stycke:


"Jag tycker inte att en fjortonåring tjej nödvändigtvis måste lära sig allt om penisar. Jag tror på lite romantisk oskuldsfullhet ..."

Och (o)klokskapen slutar faktiskt aldrig (huga):


"Varför måste hon med allvarlig min titta på mig och kunna säga: ”mamma, vet du att det är ytterst viktigt att använda kondom vid tillfälliga sexuella relationer?”.

Marie Söderqvist är också ironisk på slutet, eller bara vettskrämd (?):


"Och vad ska de lära sig i nionde klass?Karma sutras alla sexuella positioner, allt om läder- och skofetischism eller kanske listan på swingersklubbarnas medlemskrav?"

Jag önskar att Olle Waller (Fråga Olle) på Lafa kunde träffa Marie ett par timmar och kanske på ett pedagogiskt sätt försöka förklara för henne varför det är bra med sexualundervisning i skolan. Om inte för hennes egen skull så i alla fall som opinionsbildare...

:-)

5 comments:

Anita said...

Suck! Den där Marie Söderkvist kan ju inte mena allvar!? Om hon menar allvar så bör hon nog inte låta dottern läsa ungdomsböcker heller. Då är det bäst att hon tar alla barn- och ungdomsbibliotekarier i hampan också. Det finns knappt en ungdomsbok idag (ja, bortsett från fantasygenren kanske) som inte innehåller sex, samlevnade osv.
Jag önskar att fler vuxna - föräldrar, pedagoger och andra som jobbar med ungdomar också läste en del av den utmärkta flora av bra ungdomsböcker som finns på marknaden idag.

Mattias Wirf said...

Skratt! Kanske bättre hon ger sin dotter ett nummer av Expressen så hon kan läsa om Kamydiamannen och Paris Hiltons sexliv. Säkert mer undervisande ;)

Söderkvist borde kanske börja jobba på att moralanpassa Expressens innehåll istället för skolans?

Sara said...

Jag blir bara förbannad. På krönikan alltså. GRRRRR!!!

annemarie said...

Från vilken tid är detta? Vilket århundrade talar vi om? Det är iallafall spännande med hemmahosreportage... Allvarligt... vad är det här? Tack för läsningen. Anne-Marie

Martin said...

Marie Söderkvist är helt obetalbar! Var det inte hon som Lars Ohly menade politiskt stod strax till höger om Djingis Kahn?

Ibland imbillar man ju sig att dumhögern tystnat en smula (Ahlmark har inte skrivit i DN sedan han i januari antydde att Carl Bildt är antisemit), men då är det ju bara att läsa Söderkvist eller varför inte min egen lille favorit Göran Skytte.

Tack för roligt inlägg.

http://svensklararen.blogspot.com