Igår på vår nätverksträff på berns kom 250 skolledare och näringslivsledare för att vidga sitt nätverk. Som huvudtalare hade vi bokat regisören till den oscarsnominerade succéfilmen "Så som i himmelen". Föredraget handlade om Pollaks syn på ledarskap och sina erfarenheter från inspelningen av denna film. Visionen var att "göra en film som kan vinna en oscar och samtidigt ha riktigt roligt". Innehållet kretsade runt jantelagen, att tro på sin egen förmåga samt att alltid försöka se det positiva hos sina medarbetare och människor man möter. Bland annat berättade han om sin teknik för att hantera människor han retar sig på. Det händer ju då oss människor. Han brukar då tänka att de är utsända för att träna honom i att bemöta dem. Ganska kul tanke.
Vidare hade vi en typ "paneldebatt" om trender i ledarskapet sett utifrån både skolas och näringslivsperspektiv. Debatten leddes av journalisten Maria Bjaring och panelhönorna var Vibeke Pålhaugen VD tidningen Chef, professor Gunnar Berg Mälardalens högskola, Christina palm rektor i Botkyrka och Mariana Davidsson Vattenfall. Bland annat så berättade Vibeke att 80-talisterna inte är så sugna på att bli chefer eftersom de inte vill försaka eller göra de uppoffringar som krävs för att nå sina mål. Gärna chef men inte personalansvar, menar man i den åldergruppen. Förmodliogen har man sett myntets baksida när det gäller chefens arbetssituation på nära håll inom familj och sällskapsliv. Kanske har vi vuxna också hjälpt till att spä på denna känsla hos dem genom våra egna berättelser om "chefen" på olika sätt. Detta kommer hur som helst att bli ett jätteproblem nu när vi behöver ersätta ca 250 000 chefer i arbetslivet.
Viktiga saker att fundera på eftersom chefer trots allt har personalansvar och utan chefer med engagemang och hjärta på rätt ställe så kommer arbetslivet förmodligen, i värsta fall, ändra karraktär på många sätt. Ledarskapet blir i och med det också allt viktigare för skolan, för det är i skolan vi kan intressera ungdomarna för ledarskap och de värderingar som styr val av yrkesinriktning etc.
6 comments:
Tack så mycket, Fredrik, för en mycket trevlig kväll. Och tack för boken. Kollegan blev skitglad, trots att hon läst den (lånat mitt ex).
Kul när näringsliv och skolan vågar mötas, kan säkerligen leda till intressanta debatter! Ja, hur gör vi för att föda ledarskapsförmågor och plantera dem positivt?
Kan hålla med om att det finns anledning till att åttiotalisterna tycker som de gör!
Häsningar
Lekne
ps kul att du svarade på ALLA frågorna :-)
ha det bra!
Jag vet hur Kay Pollak hanterar människor han aldrig har träffat också - han fyller brevlådan med reklam om vad jag, från bland annat hans lappar, uppfattar som new age-flummerier. :/
Han är väldigt speciell måste jag tillstå...fantastisk som föreläsare. Jag kan gott tänka mig att hans sätt kanske inte passar alla. Men vems gör det. Han är ett riktigt orginal. Lasse Åberg lär en gång ha sagt att "det är allas förbannade skyldighet att vara ett orginal". Det löser han absolut ut...
Vad för reklam skickar han till dig och brevlåda? :-)
Lekne: Du borde komma nästa gång, 21 maj är nästa i tjockhult...
:-)
Inget sedan vi flyttade från Stockholm, och jag har inte sparat dem... vilket gjorde att jag höll tillbaka min ord lite ändå ;)
/ Mattias
Post a Comment