Tuesday, August 28, 2007

Karlskrona & formgivningsmöte kring nya boken...

I fredags var jag i Karlskrona och talade för 600 lärare om Unga och Internet. På scenen i konserthuset fanns en otroligt spännande miljö riggad som gjorde att hela föredraget fick lite extra skjuts. Bland annat hade jag hela tiden tillgång till 4 gymnasieelever som verkade sitta och hänga på sina rum med varsin dator spelandes wow eller surfandes, chattandes eller vad de nu gjorde. Effektfullt blev det i alla fall hur som helst.

Det är överhuvudtaget underskattat att lägga ned mycket energi på hur föredrag är riggade formmässigt. En spännande miljö stärker budskapet och inspirerar alla inblandade mer, såväl den som talar som den som förväntas lyssna. När jag kom in i konserthuset och till slut lyckades hitta fram till den stora härliga scenen minns jag att jag tänkte "shit vad dom har ansträngt sig här". Oftast när man är ute och håller föredrag så finns inte resurser till så mycket formmässigt, och det är lite synd tycker jag. Men här formligen pulserade det redan i en tom konsertsal.

I morgon skall jag träffa Holger Thorsin som skall hjälpa mig med arbetet att formge min nya bok "Bryt mönstret eller gå under". Det skall bli roligt. Jag hoppas att vi kan hitta en annorlunda formgivning eller åtminstone en intressant sådan. En som stärker budskapen i texten.

Sen är det också så att även jag lär mig av mina misstag och därför låter jag nu Madeleine Sahlin, en av "mina" lärare på Broängen, korrläsa den nya boken. Hon har fått ge sig på även den förra boken som skall tryckas i en 2:a upplaga i september. Nu slipper alltså alla surpuppor börja med att klaga på "en hel del språkliga brister". Men tack ni som fått mig att förstå att korren är viktig, ni är ena riktiga pärlor!

Hur som helst har de sista 20 sidorna i nya boken tagit extremt lång tid och fått mig själv att fundera extra över saker och ting. Och det är bra!

:-)

8 comments:

Magistern said...

Skulle vilja se dig föreläsa. I den miljön. Har ju bara suttit i din lägenhet 02.30 på morgonen och hört utkastet. Tror inte riktigt det är samma sak :-)

Boken: Fantastiskt kul!

Max said...

Samma här, och jag var dessutom bra suddig i kanterna vid den tidpunkten. Välkommen till bokhösten, Fredrik!

Anonymous said...

Har läst din blogg under lång tid och tycker att det skulle vara intressant att höra vad du tycker om detta: http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_16879543.asp

Sara said...

Jag skulle, precis som magistern, också vilja höra dig föreläsa. Visserligen har jag ju fått smakprov på msn, men det är nog lite skillnad in real life ;)

Kul att boken börjar bli klar!

Ove Lidström said...

Schysst upplägg. Vem arrangerade det hela?

annemarie said...

Hej du - kul att träffa dig...på stan... du mellan två projekt...jag från ett annat håll...ett annat projekt. Det var kul. Anne-Marie

Per said...

Har läst din blogg ett tag. Intressant läsning. Har tillsammans med en kollega själv startat en blog. Ännu inte lika aktiv som din, lite annat perspektiv, men ändå inte. Hmmm...

Kolla gärna in den, om skolan: www.rolfper.blogspot.com

Mvh

per

Erica said...

Oj oj oj - DÄR skulle jag ha velat vara. Jag är så nyfiken på hur du ser ut när du talar - och i den miljön. Du vet ju att jag är ett strot fan av ditt radioprogram Checkpoint :)