Friday, August 10, 2007

Lite om värdegrundens vikt....

I Göteborgs Posten kunde man för ett par dagar sedan läsa om några Falkenberg-ungdomar, en tjej och en kille, som förberedde mord på sina skolkamrater. Morden skulle utföras med pappas jaktgevär och tydligen hade planeringen kommit riktigt långt innan det hela avslöjades. Hittills har vi varit förskonade från dessa fruktansvärda händelser. Men i Falkenberg var det alltså rätt så nära en verklig tragedi.

Den 15-åriga flickan mobbades i skolan.Tillsammans med den 16-årige pojken ska hon ha planerat mord som hämnd. Båda ungdomarna vårdas nu av socialtjänsten.
Göteborgs Posten 2007-08-02

Ända sedan den 19 årige
tyske Robert Steinhäusersköt 14 lärare, 2 elever och en polis 2002 har jag oroats av att mönstret från USA kan komma att visa upp sig även i Sverige. Jag tänker på Columbine massakern och flera liknande händelser. Det vi vet är ju att de flesta mönster som startar i USA förr eller senare också letar sig över till Sverige. Så tyvärr också kanske detta. Att det finns en fördröjning mellan USA och oss gör å andra sidan att vi kan förbereda oss mer än man kunnat där borta. När jag var rektor minns att jag en tid funderade rätt mycket över detta.

En bra grej är att i presumtivt syfte ytterligare ett par varv verkligen fördjupa hela organisation (skolans personal, elever och föräldrar) i värdegrundsfrågorna och se till att alla former av kränkningar hanteras med djupt engagemang och stor empatisk inlevelse. Endast genom att nå ända fram i värdegrundsarbetet kan de utsatta förhindras att vända aggressiviteten tillbaka i kränkningsspiralen där offer, förövare och alla runt omkring dem är förlorare.


8 comments:

anna-stina said...

Det finns en bra ungdomsroman som är skriven ur en pojkes perspektiv - en pojke som gör just en sådan skolskjutning: "Den sista väktaren" av Robert Harnum.

Det är svårt att greppa exakt vad som kan ligga bakom ett enskilt dåd, det är en komplex mix av orsaker och omständigheter. Att arbeta för allas lika värde måste vara en av de viktigare sakerna man kan göra i skolan.

Sara said...

Kloka tankar. Viktigt också att värdegrunden inte bara blir ett papper som sitter i pärm någonstans. ALLA i skolan måste vara engagerade i det här. Annars funkar det inte.

Perra said...

Bra skrivet. Tyvärr, som lärare, så finns det inte alltid möjligheter och resurser till detta. Även om man VILL så mkt med sina elever. Speciellt nu då man är mer social upplärare än ämnesupplärare, om du förstår vad jag menar. Tyvärr vet man nog inte vad "värdegrunden" är för något än, vilket gör det svårt att diskutera ordentligt.

Lekne said...

Intressant skrivet (som vanligt).
Jag tror att värdegrunden måste lyftas fram och komma in i vardagen i skolorna. Tror Birgitta Kimbler har arbetat fram läromedel kring detta.
Men det finns mycket i skolan som borde lyftas fram.
JAg kan bara hoppas på att jag när jag är klar, kommer till en skola med bra ledning, så att jag vågar stå för den undervisning som jag vill bedriva. Men ack, det är svårt. Jag har bara 20 p kvar av min utbildning och saknar fortfarande metoder.
JAG har lärt mig att vara stark i mig själv och jag har förstått var jag kan finna olika metoder. Men varför kan ingen i lärarutbildningen våga stå upp och säga: "detta fungerar"?

anne-marie körling said...

Det handlar ständigt om att vara aktiv i dessa frågor. Jag försöker se allt - men ibland är det svårast i sina egna klassrum. Jag tycker värdegrundsfrågor ska vara överst på hela agendan hela tiden. Allt gott Fredrik. Anne-Marie

Sara said...

Till Lekne: Birgitta Kimbers metod heter SET (social emotionell träning) och används på många skolor, bl.a min egen. Min erfarenhet av den är positiv och eleverna tycker den är kul och de tar till sig budskapet.

SparkMan said...

Det är nog bara en tidsfråga innan det kommer sådan skit till Sverige också. Jag tycker att det borde tas hårdare tag i skolan för att uppfostra ungarna på ett värdigt sätt istället för att låta de göra allt för mycket dumheter ostraffat! Därför gillar jag skarpt bl.a. betyg i ordning och uppförande samt att man flyttar på stökiga elever istället för de som inte klarar av de stökiga eleverna. :)

Jennifer said...

Hej Fredrik !
Tänkte höra vad du tycker om det som står i Aftonbladet idag - att lärarna ska få ta barnens mobiler i höst .
Jag tycker att det kan vara ett steg i rätt riktning , men är tveksam till att det ändå är rätt steg . Det blir en himla massa krångel tror jag . Varför inte lära barnen (precis som man försöker lära vissa vuxna) när det är rätt/fel att använda mobilen ?

http://jenniferelisabeth.blogg.se/1187082291_mobiltelefon_i_skolan.html