Thursday, December 14, 2006

Spelkultur, Svt och äldre spelare

I morse var det spelrecensioner i morgonsoffan och det är en THOMAS ARNROTH som betygsätter och berättar om ett antal spel varje vecka. Det händer naturligtvis mycket på spelfronten och inlslaget varje vecka är viktigt för många vuxna, även om de inte vet om det. Det är också roligt att se en "icke stereotyp av spelintressrad". Det är nämligen många som spelar i vårt avlånga land och långt ifrån alla är högkonsumerande tonåringar i riskzonen som vi läser om i medierna. En stor spelgrupp är +35 åringar, det tänker man inte så ofta på.

Idag recenserade han i alla fall bland annat ett spel som tar rollen som "familjesällskapsspel vid bordet", dvs ett spel som fyller en stark social funktion av att umgås. Ett Playstation 2 spel med 4 medföljande minihandkontroller med färgade tryckknappar som är så enkla att hantera att man kan börja spela redan efter 30 sek. I studion började tex programledaren, recensenten själv och nyhetsuppläsaren att tävla om vem som vågade ha huvudet längst i ett lejons gap. Tyvärr kommer jag inte ihåg spelets namn, ber att få återkomma.

Min tanke är att ett sådant spel är mycket bra att spela tillsammans med sina barn och gärna tidigt i åldrarna (enligt åldersgräns givetvis) och på så sätt få inblick och tillgång till barns och ungdomars spelkultur. Även om man inte kan kanske kan bli en del av den så i alla fall mer tillgång än inte alls. Kanske blir det en bra ingång till att kunna börja prata om spel med sina barn på ett halvnaturligt sätt.

Fler bloggar om:

2 comments:

Magistern said...

Har länge försökt få mina barn att önska ett Playstation eller en Xbox i julklapp. Hitills inget intresse. Noll. Frustrerande. Det skulle underlätta min legitimitet och möjlighet att få spela. Men jag ska försöka i år igen...

Richard Gatarski said...

Det är nog Buzz du tänker på. Finns i ett par varianter och otroligt kul samt väldigt socialt (IRL). Andra plattformsspel är sociala online.
Jag kan komma upp med min PS2:a och Buzz ngn dag så socialiserar vi lite. Vi kör nån gång om året på scouterna (minior, dvs 8-9 år), väldigt uppskattat - liksom Singstar där man skall sjunga.

För övrigt håller jag med dig. Bra spel är superbra.