Thursday, December 28, 2006

Kulramar Skola och Metro

Igår hade tidningen Metro en fantastiskt rolig bild i anslutning till ett porträtt av skolministern. Bilden visade skolministern som håller upp en färgglad kulram framför ansiktet runt en text som handlade om att det mesta var bättre förr och att nya idéer oftast inte är särskilt goda idéer. Kulramen blev en cool inramning av Jans vision och det är lite kul ändå att Jan inte backar för att verkligen driva sin tes till mått av självironi. Vi skall alltså möta globaliseringens konkurrens och det sjunkande värdet på kunskap genom att signalera till svensk skola att kulramens tid ökar värdet på kunskap? Varför inte införa räknestickan också? Räknestickan användes för akuträkning när Apollo 13 skulle räddas i rymden. Så det borde väl funka idag också Jan? Ett nyårstips i all välmening :-)

Man fick också veta att en retrosamling med ABBA hits rullar i bilstereon och att Jan tycker kvarsittning hade varit bra när han själv gick i skolan, han hade ju inte drabbats av det kan man läsa mellan raderna.

Vidare skall man från 1 juli tvångsflytta mobbare utan föräldrars samtycke, trots att det ju inte löser samhällsproblemet med dessa ofta själva kränkta och invärtes sårade personer. Att flytta problemet till någon annan skola där personalen har mindre kunskaper och relationer med mobbaren minskar naturligtvis möjligheterna att i tid bryta beteendemönstret. Att bygga relationer och skapa social kontroll är väldigt viktigt. Som misslyckad med ett svårbrutet beteende öppnas tvärtom nya jaktmarker att ta kontroll över. De som nu tolkar min text som att stryka mobbare medhårs, får inte ut så mycket av det. Det krävs mycket arbete och ibland tuffa samtal för att nå in i bröstet på "stökig elev" som de ofta benämns. Samtidigt måste skolans personal givetvis träna sig att upptäcka, förhindra och med lika stort engagemang ta om hand och stötta de som utsätts för detta kriminella beteende. De är brottsoffer. Och kanske är det här som synen på brottsoffer i samhället kan ändras? Men att flytta barnet till en annan skola utan föräldrars samtycke kräver också att man är medveten om att den mottagande skolan har en svår start då föräldrarna svårligen i de flesta fall kommer att vara "med på tåget".

Vi vill gärna se allt svart och vitt, den enkla politiken och de enkla lösningarna. Med det finns i dessa sammanhang inget sådant. Det kräver enormt av de vuxna i skolan i fråga om engagemang och kompetens.
Metta Fjelkner tycker Jans tydlighet är bra men tror inte heller att mobbarflytt löser detta betydligt djupare problem, och jag får väl för en gång skull hålla med henne.

Fler bloggar om:

5 comments:

Peter Karlberg Blogger said...

Kan bara instämma

Bengt said...

Så länge man undviker att agera i ämnet I skolan MED eleverna och lärarna sitter i lärarummet kommer mobbningen att fortgå oavsett hur mycket man flyttar på vare sig mobbare eller mobboffer.

De vuxna måste interagera och kommunicera med barn och ungdomar. DET gäller inte bara i SKOLAN...Vi måste ALLA vara vuxna med barn och ungdomar...

Fredrik Jeppesen said...

U bet !

Hjalle said...

Jag tycker det är så himla orättvist av dig att komma och dra in en massa sociala aspekter och andra för skolan relevanta faktorer. Det liksom förstör ju hela Björklunds argumentation. Han har det ju så enkelt nu. Alla lär sig bättre av bestraffning i skolan, mobbare är onda och därmed är det ju viktigast att straffa dem. Han har ju sin verklighet som hjälpte honom i valet och så kommer här och säger att han förbisett massa saker, det resulterar ju faktiskt i att hans verklighet inte stämmer.

P.S: Tack för ett ack så nödvändigt och viktig inlägg.D.S

Sara said...

Tack för ditt inlägg. Skönt med någon so kan se lite nyanserat på saker och ting. Usch vad jag tycker att Jan är ute och cyklar med sina idéer. Visst behövs det göras många förändringar men hans metoder känns så fel. Huvva.