Jag läser både Aftonbladet och Expressen i stort sett varje dag, och ett av skälen är att den moderna folkbildningen tydligen flyttat in i dessa redaktioners domäner. Det är i alla fall vad många säger. detta till trots säger de flesta svenskar tvärtemot på frågan om det man läser i kvällspressen är särskilt viktigt. Men trots det är det så att kvällspressens räckvidd och dramaturgi på något sätt ändå tagit rollen som dagens folkbildningskanal, alla fall i någon mening. Tänk dig tex om Aftonbladet skulle ha, som är lite av min högsta önskan, ett temanummer varje vår och höst om skolans läroplan. Ett temanummer som förklarar skolans uppdrag och vad som faktiskt gäller när vi dagligdags debatterar skolan. Jag menar vore det inte på sin plats med lite modern läroplanskunskap hemma i kökssofforna :-)
Aftonbladet hade i dag en helt otroligt bra artikel om en av våra mest folkkära skådisar Rebecka Hemse. Ni vet hon som spelar den hetsiga dottern till kommissarie Beck. Hon verkar ha precis alla hemma och hur cool som helst. Hon vågar säga sånt som nästan alla någonsin har tänkt:
"Skolan är en idiotisk uppfinning. Vem kom på att barn skall sitta stilla när de är sju år".
De flesta tänker nog omedelbart att Rebecka hamnat väldigt fel i sin uppfattning om skolans uppdrag, hon verkar inte särskilt påläst. Men hon säger trots allt något som är viktigt och som till och med många av oss som jobbar i skolan någon gång också tänkt. "Vem har kommit på detta"? Att sitta still och lyssna passar många men inte alla. Särskilt inte Rebecka, hon var tydligen just av det skälet sällan där av döma av artikelns innehåll. Hon är väl antagligen en av de barn och ungdomar som har tallanger och begåvningar som kanske inte alltid uppskattas i skolan. Hon är bevisligen också en fantastisk skådis.
Men tillbaks till huvudfrågan. Hon lyfter en fråga som ingen tar vidare. En fråga som inte i alla perspektiv är rätt men som ändå håller stort mått av insikt. Hon lyfter en fråga som i synnerhet journalister sällan tar in i sina artiklar. Det jag avser uppfattningar om skolan utifrån andra perspektiv än politikers och olika ordföranden i fackliga organisationer, som trots allt dominerar agendan efter deras lilla smala agenda.
Det var roligt att läsa i alla fall och jag satte faktiskt den indiska grytan i halsen när jag såg henne säga det där som ingen annan säger....
Tack Rebecka Hemse, och tack Aftonbladet !
Fler bloggar om:
Skola Skolan Grundskola Rektor Lärare teater href="http://bloggar.se/om/politik" rel="tag">politik
2 comments:
God jul o gott nytt år, Fredrik. Du svarar ju inte på mail, men du kanske uppmärksammar detta.
Underbart!
B-E Andersson, Ellen Kay har sagt det men det är sällan man hör diskussionen i skolan. Jag har lite då och då tagit upp ämnet på min skolan. De allra flesta säger sig tycka som jag men sedan tänker man efter och ser merarbete och svårigheter....tråkigt.
Jag jobbar på en gymnasieskola och är lärare på ett yrkesförberedande program. Vi har ofta våra lärositutioner i icke skolmässiga lokaler, miljöer men faktum kvarstår när eleverna skall ha kärnämnen......(med risk för att verka tjatig) tråkigt....
Post a Comment