Wednesday, June 11, 2008

Manage your top line....

Ledarskap och utveckling är viktiga saker om man vill lyckas. Det är inte alltid så lätt, olika branscher har olika knäckfrågor. Men det skadar inte att lyssna på dokumenterat erfarna ledare kring hur de ser på vad som är viktigast sett utifrån ledaruppdraget. Och det finns många exempel, som mer eller mindre kan tillföra dig som lärare och skolledare nycklar till ledarskapets olika framgångsdörrar. Management litteraturen är full av dem men tar tid att plöja igenom så jag tänkte ta en högst aktuell ledartyp som i en intervju alldeles nyligen berättade kort om hur han ser på sin ledarstrategi. Det handlar om Steve Jobs som är VD på Apple. Det skulle nog lika gärna också ha varit Bill Gates. Jag tror nämligen de har ungefär samma inställnig kring detta med ledarfilosofi, även om produkter och affärsstrategier sedan skiljer sig rent konkret.

Steve Jobs får frågan i en CNBC intervju om vad han har att säga till sina kunder, investerrera och ägare gällande berg och dalbananeliknande utveckling som aktien haft det senaste året. Alltså den osäkerhet som någonstans ligger och gryr hos aktiemarknaden.

- We´ve been having record quarter after record quarter, so we´re very pleased with how the company´s doing. And Wallstreet...I´ve never been able to figure out Wallstreet...But someone once told me "Manage the top line, which is your strategy...your talented people...and your execution...and the bottom line will take care of it self. And I´ve allways found that to be the case..."
CNBC 2008-06-09 (se nedan 2.40 in i filmen)Det betyder att om vi lysstrar till Steves och många andras filosofi kring detta med vad som är viktigt att lägga fokus på så utbreder sig en bild av hur vi skulle kunna få svenska skolor att förbättra sina resultat.

"Manage your top line...."

Ta alltså väl hand om din strategi och vision, dina talangfulla lärare i organisationen och "din kommunikation som ledare" (din förmåga att leda och saker att hända). Ligger huvudfokus där så kommer processerna att starta som får din organisation att förbättra sina resultat.

Jag tror bestämt att Steve Jobs får "Q" här i mitt "betygsliknande omdöme..."

:-D

1 comment:

Sandra Wissting said...

Intressant! Har precis lagt din bok åt sidan, "Bryt mönstret...", och bestämde mig för att titta in på bloggen.

Jag jobbar med IT-utveckling både på skolan och centralt i kommunen och tänkte använda din bok som diskussionsunderlag på skolan, speciellt skillnaderna mellan "digitalt infödda" och "digitala invandrare". Kan bli många tankeväckande ordväxlingar kan jag tänka mig. :-)

Tack för spännande läsning!

Mvh,
Sandra Wissting
Lärare och e-utvecklare, Nacka kommun