Thursday, December 20, 2007

Minskat inresse för skola

Jag har så många gånger gånger flaggat för risken det innebär att ladda debatten med alltför negativa budskap. Nu börjar lärar och skolledarfacken (som vanligt mest LR) inse att det är få som söker arbeten som tex lärare.

Och jag kan bara säga så här: Jaha????? Varför förvånas ni över att yrket lärare och skolledare BLIR oattraktivt när ni så ofta och kraftfullt använder er av hemska negativa värdeord som: Underbetald, utsatt, utbränd, okunniga, misshandlade, orimligt behandlade, kränkta, behörig, svagt intresse för lärarutbildning, kandidat, rättning, elevernas fel, elever sätter betyg, examinationsordning, behörig, obehörig, lärare flyr etc....(axplock)

man kan säga: Viktig och anvarstagande, driven, underbar, omhändertagande, lyssnande, kompetent, glädjesmittande, trygg, dramaturgisk, kunnig, lyssnande, grymt medveten, engagerad, förstående, kunnig, cool, kommunikativ, omtyckt, insiktsfull, resultatinriktad, livskunnig, ämnesinsatt, inbjudande, utvecklingsorienterad, glad, positiv, guidelinesdrivenetc... (axplock)....

Jag kan bara tycka så här, även om vissa av ovan angivna rubriker kanske kan ha ett bredare innehåll, så handlar det långsiktigt som vad man signalerar och vad människor kommer att uppfatta som viktigt.

Offer eller någon som tar framtiden i egna händer....vem får bäst betalt....???

God Jul

Fredrik

9 comments:

Anonymous said...

Är det bättre att ljuga!

Anonymous said...

Är det bättre att ljuga!

Magistern said...

Det handlar inte om att ljuga, det handlar om att lyfta fram de positiva, du anonyma, inte det negativa. Debatten fokuserar på fel saker. Det är så enkelt. Jag, personligen, känner ofta inte igen mig i de negativa flöden som media och politiker vill presentera. Det handlar om att balansera flödet av information.

tinate said...

Jag tycker alla de gröna superlativen stämmer in på mig som lärare. Skulle utan vidare kunna räkna upp några till. ;-)Vad gäller de negativa värdeladdade orden är det endast ett som stämmer och det är underbetald. Bra vinkling Fredrik. Goood Juuul!

LÄROMEDELSRECENSION said...

HEJ FREDRIK, VILL BARA ÖNSKA DIG DEN BÄSTA AV JULAR. LÄSER DIN BOK NU. STOR KRAM.Anne-Marie Körling

CresceNet said...

Gostei muito desse post e seu blog é muito interessante, vou passar por aqui sempre =) Depois dá uma passada lá no meu site, que é sobre o CresceNet, espero que goste. O endereço dele é http://www.provedorcrescenet.com . Um abraço.

Martin said...

Ha ha, men vi lärare är ju ett gnälligt släkte, Fredrik! :^) Men jo, det finns en gräns.

Men så länge argumentationen ändå rör sig i tassemarkerna vad som är bra eller mindre bra för eleverna står jag nog ut med ganska mycket.

Och när diskussionen bara handlar om att dagens ungdomar blaha blaha, och att det är så stressigt blaha blaha och det inte finns några resurser blaha så är min toleransnivå ganska låg.

http://svensklararen.blogspot.com

Anonymous said...

Fredde här. Bisarrt att läsa någon som vill skönmåla läget i svensk skola. Tyvärr är den faktiskt usel. Och den som tycker det bör naturligtvis säga det.

Anonymous said...

De som förespråkar svensk skolas goda sidor ser inte hur sliten skolan blivit. Det mesta som finns kvar av inventarier som möbler inköptes på 1960 och 1970-talet.

Under 1990-talet har konsulter lurat skjortat av skolan. IDag är flertalet skolledare sopor som flyr klassrummen.