Tuesday, October 23, 2007

Tolerans, kycklingskap och 40 000 möten....

Igår hade vi nätverksträff på Berns med talare som Helén Andersson, Kjell Svensson, Christer Sturmark och jag själv. Jag inledde med lite nytt material blandat med lite gammalt på temat för kvällen "Bryta mönstret".

Helene gjorde ett grymt framträdande och berättade om sina erfarenheter som företagare/entreprenör i kycklingindustrin. Bland annat så handlade det om ledarskap, som vi snabbt döpte om till begreppet:

"Kycklingskap"

Helén berättade även om sin nya verksamhet, singelträffar. 40% av svenskarna är singlar, ca 2,5 milj. "Vilket marknad"....Den kvinnan ser affärsmöjligheter överallt :-)

Kjell Svensson, personaldirektör på AB Volvo, berättade massor spännande saker för deltagarna, bland annat de viktiga orden resultat och värderingar. Vi fick den retoriska frågan om vilket av de ord som är viktigast för chefen? ....alla funderade...efter en stund avslöjade Kjell att det viktigaste ordet är "och"...
En annan rolig sak han lyfte upp är vårt maniska beteende kring möten i näringsliv och skola, en vanlig svensk chef har ca 40 000 möten i sin karriär....huga ! Är 30% av dem konstruktiva är det ju rätt mycket onödig energi som kanaliseras åt fel håll.

Christer Sturmark gav oss slutligen en resa i globaliseringen och det faktum att vi ibland använder begrepp som vi inte alltid inser betydelsen av. Tex Tollerans..... Att vara tolerant betyder att man motvilligt accepterar en viss företeelse eller egenskap hos tex en annan människa. Säger man tex att man är tollerant till homosexualitet eller homosexuella så accepterar man dem alltså motvilligt. Betydelsen blir alltså att det är något "fel" på dem "men de får väl vara med ändå då". Kyrkan visar homosamhället tollerans. De får gärna vigas, men inte i kyrkan. Det är alltså viktigt att vi rör oss med begrepp som signalerar vår människosyn, den som sätter samma värde på alla människor oavsett om vi är vita, svarta, bruna, gråa, homosexuella eller hetero m.m. Normal och onormal är ett annat sånt där ord, som bygger på vad som statistiskt sätt är mer än 50% eller nåt sånt. Christer gav exemplet pingstpastor Åke Gren som hävdade att homosexualitet är onormalt. I en debatt diskuterade Sturmark med denne kontroversiella pingspastor och Christer kunde väl på ett sätt hålla med om att rent statistiskt är homosexualitet onormalt, det är kanske 10% av befolkningen som har den läggningen (kan ej korrekt siffra). Men som Christer sa:

"Det måste ju vara ännu mer onormalt att vara pingstpastorn Åke Gren..."

Ja det blev en spännande kväll.

7 comments:

Jytte said...

Hi, hi...så himla rätt. Det måste verkligen vara mer onormalt att vara pingspastor...

Nästa gång vill jag också bli inbjuden till så spännande föreläsningar..;-)

Sara said...

Det var så intressant att höra dig och de andra. Idag har jag gått omkring och känt att jag vill förändra hela världen :)

annemarie said...

Hej - jag skulle gärna vilja komma och lyssna, delta och fundera... ni verkar göra så många bra saker som verkar för positiv skolutveckling. Hur blir man med undrar en som inte är med... Anne-Marie

Magistern said...

Skitbra, Fredrik, men det sa jag ju redan igår. ;-)

kalle enström said...

Tack för igår! Bra val av föreläsare/berättare, inte minst fru kyckling.. /Kalle Enström (Henriks kompis)

Anonymous said...

Nu är det inte bara homosexuella par som inte kan gifta sig vare sig borgerligt eller i kyrkan....utan en massa fler människor/relationer som inte är inkluderade under begreppet äktenskap.

Det betyder inte att dessa inte är accepterade, onormala eller mindre värda

Anonymous said...

Nej men homosexuella fick väl här vara ett exempel på hur vi använder en del begrepp felaktigt. Det finns naturligtvis en miljon andra exempel i vår "toleranta" värld....