Tuesday, October 06, 2009

Think Global School valde Sverige....

Resorna under året börjar sätta sig nu när jag sitter med slutarbetet av nya boken. För några veckor sedan skrev jag om mötet med Aron Solomon i San Francisco, han som startat den globala skolan "Think Global School".

Han flög ned från Chicago till San Francisco för att äta middag med oss vilsna svenskar. När Aron beskriver sitt enastående projekt så såg vi genast kopplingar till oss själva, det vi gör på Rektorsakademien och framförallt projekten TÄNK OM och Oneeighty. Men det födde också tankar kring att Think Global School givetvis måste ha en svensk partnerskola som tar emot dessa törstande kunskapsnomader. Och Think Global School är en helt unikt nytänkande kring skola, den enda i sitt slag. Ett skola som syftar till att låta elever i en IB inriktad skola med en egen läroplan få resa världen runt med sina lärare för att lära sig inte bara nödvändig grundläggande kunskap utan även förvärva insikter om skilda länders kulturer.

Diskussionen var då att Aron hade en plan kring en partnerskola i Norge, men i vår värld så ligger Sverige före Norrmännen i några avseenden. Så därför blev vår plan att koppla ihop Aron med en svensk nytänkande skola.


"Klart Sverige skall vara med och spela med de 12 utvalda länderna som Kina, Indien, USA ..."

Vi valde mellan två spännande skolor, och det slutligen föll valet på kommunala YBC i Nacka.

Aron har nu i dagarna varit och besökt Sverige och vi kopplade givetvis ihop honom med YBC och deras rektor Hans Renman. Och de båda fann varandra fullkomligt när de möttes på Rektorsakademien. Resultatet blev att YBC en arbetsdag senare blev partnerskola och Sverige är med i världens absolut vassaste globala projekt kring skola.

Så nu väntar vi med spänning på hur YBC bidrar till Think Global Schools utveckling.

:-)

5 comments:

Jonas Hällebrand said...

GRattis YBC och Sverige. Vilken grej!!! Snyggt jobbat Fredrik. Jätteskoj!!!
Hurra Hurra Hurra!!!

Aron Solomon - THINK Global School said...

Det är vår stora glädje och ära att komma till Sverige. Tack so mycket till alla som har hjälpt oss!

Kristina Björn said...

Yes!!!
Kanonbra jobbat! Ska bli vrålspännande att följa det här :)

Saffran said...

Underbart när teori blir verklighet! Vilken inspiration för oss andra, Grattis!

Catja Färdig, YBC said...

Helt underbart!