Monday, June 01, 2009

Kultur + lärande + skola = Sant

Idag var jag och höll föredrag om att bryta mönster för kulturförvaltningen i Göteborg. Det var ett härligt gäng jag mötte och vi pratade (ja mest jag då) om detta med kulturens betydelse för lärandet, och hur svårt det är för kulturfrågor att verkligen lyfta i samtalet med skolan om lärandet.

Jag hörde någonstans att några av landets bästa elever i matematik kommer från Adolf Fredriks Musikskola eller nåt liknande. Musik och andra uttryck påverkar enagagemang och motivation, särskilt hos dagens unga, så det är kanske inte så korkat att mixa de båda. Vi vuxna däremot, vi bemöter de ungas argument med att man självfallet inte kan läsa läxan och lyssna på musik samtidigt. Än mindre under lektionstid när man arbetar med att lösa en svår matematiskt uppgift.

Man blir nämligen stressad och okoncentrerad om man gör det samtidigt som man lyssnar på tex Slipknot...

Mozart, däremot, lärde sig skolan att motvilligt acceptera då det bevisades att den stimulerade till ökat lärande. Men ingen annan musik, blev kompromissen. Smart !

Men frågan är ju ändå om vi inte kommit längre i vår empiriska insikt än att vi inte riktigt accepterar att man kan lära sig bättre i en skola fylld av vetenskaplighet och kultur i samklang.

Märklig värld vi lever i....

5 comments:

Öpedagogen said...

Visst kan de lyssna på musik och göra sitt skolarbte, oavsett om de sitter hemma eller om de befinner sig i skolan. Jag frågade för några dagar sedan vad arbetsro var för mina elever, allt från jättestökigt, via musik i öronen till helt knäpp tyst, blev svaren. Så visst behövs musiken i elevernas öron - det är ju arbetsro enligt dem själva. =) Däremot var det intressant att höra att de ibland ville lyssna på musik, medan de andra gånger ville ha knäpp tyst - detta berodde helt och hållet på vilket ämne de höll på med. Vi behöver lyssna mer på våra elever än på våra egna funderingar.

Anonymous said...

Jag instämmer helt och fullt. Tråkig skola = sämre resultat

Morrica said...

Jag undrar vad de skulle säga om mitt älskade Behemoth, de där som har svårt för Slipknot? För mig finns inget mer koncentrationsfrämjande än att låta dödsmetal på brutal volym skölja över mig som ett svalkande vattenfall. Jag tror skolgudarna gav oss hörlurar just för att det är så individuellt vad som fungerar för var och en.

Holger said...

Jag jobbar ofta till Meshuggah, det ger en perfekt avskärmning när jag behöver koncentrera mig till 100% i ett projekt.

Anonymous said...

l?rt en masse