Thursday, December 20, 2012

Vi sliter med SETT2013....och det går bra !

Just nu slipar vi innehållet på SETT2013, och här kommer lite nyheter som kanske kan vara extra intressant.

Lite allmänt viktigt inför SETT2013
Har ni inte anmält er ännu så se till att göra det omgående, särskilt ni som vill gå "Styrnings och ledningsspåret" eftersom det spåret har begränsat antal platser. Och anmälningarna rullar in nu i stadig takt. "Pedagog-/Lärarspåret" har inte begränsat antal platser, i alla fall inte ännu. Vi hoppas slippa det. Anmälan/registrering görs här.

Är du medlem i Lärarförbundet har du 10% rabatt. det är nämligen så att SETT nu har en samarbetspartner till vid sidan av Stockholm Stads Utbildningsförvaltning och det är Lärarförbundet. Något vi är extra glada för.

X-Tra spännande talare
Vi har ett riktigt vasst program under arbete nu och huvuddelen av talarna är redan upp på www.settdagarna.se under fliken Konferens. Några av talarna är lite av favoriter för mig, här nere är ett par av den. Inga av dem var med förra SETT (i april 2012).

Jacob Bøtter är autodidakt ledarskapsguru från Danmark som bland annat varit rådgivare åt flera statsministrar i frågan om det moderna ledarskapet, och i synnerhet de delar som rör den mer komplexa miljön i kölvattnet på internet. I boken "Unboss" beskriver han bland annat det ökade kravet på att lyssna till medarbetare och att låta förändringar starta inifrån. Det handlar om radikala förändringar i sättet man ser på ledarskapets grundmekanismer. Detta bör man inte missa på SETT2013. Bøtter föreläser i styrnings och ledningsspåret onsdagen 17/4.



Elza Dunkels Elza Dunkels är filosofie doktor i pedagogiskt arbete vid Umeå Universitet, och har i sin forskning sett på unga människor och deras datoranvändning. Hon menar att digital kompetens inte i första hand handlar om teknisk kompetens, utan snarare om attityd och förhållningssätt. Ett perspektiv jag absolut omfamnar med eftertryck. Vi bör tänka annorlunda kring denna digitala klyfta och inse att det inte är så att unga nödvändigtvis kan mer än vuxna, utan att vi kan olika saker beroende på i vilken miljö vi vuxit upp i och kommer ifrån. Tänker vi så blir det lättare att lära av varandra. Dator- och internetanvändning bör inte ses som ett enda kunskapsområde, utan är i själva verket ett kluster av olika kunskapsområden. Elza talar både onsdag och torsdag 17-18/4.


Doug Belshaw är ansvarig för Badge & Skills på Mozilla Foundation. Han är en före detta lärare och skolledare och har även arbetat med vidareutbildning och högre utbildning inom JISC, ett brittisk nationellt organ som arbetar på uppdrag av den brittiska regeringen för att främja utbildning och teknik. Doug arbetar över hela Storbritannien och Europa för Mozilla som evangelist och sprider tankar och trender inom pedagogisk utveckling och teknik. Genom det kan arbetet med att skapa en generation av webmakers och deras arbete kan användas för att ackreditera informellt lärande och framtida kompetens. Doug talar onsdagen den 17/4.



Hanna Stehagen är en superintressant lärare tycker jag. Något man för allt smör i småland inte bör missa. Hon arbetar som språkutvecklare och gymnasielärare i svenska som andraspråk på Pauli gymnasium i Malmö. Hon har även ett förflutet i grundskolans senare år. I sin undervisning arbetar hon med genrepedagogik och SIOP, som enligt forskningen funkar riktigt bra för flerspråkiga barn och ungdomars språk- och kunskapsutveckling. Det språkinriktade arbetet utför hon med stöd av digitala verktyg och sociala medier, för att kunna skapa en så autentisk samarbetsinriktad och kollaborativ lärandemiljö som möjligt, just för att eleverna ska bli delaktiga, drivande och medskapande i undervisningen. Hanna presenterar de vetenskapliga teorier och metoder som ligger till grund för hennes arbete samt konkreta exempel på hur hon arbetar språkutvecklande med IKT. Hanna driver även bloggen Hanna lär, där man kan följa hennes yrkesutveckling som reflekterade praktiker


Wednesday, December 12, 2012

Nu släpper vi vår första App

Idag släpper vi vår första App för iPhone och iPad. jag tänkte beskriva tankarna bakom lite och vad man kan göra i denna 1.0 variant, som kommer att utvecklas. Appen finns att ladda ned på Apples Appstore och går att köra på både iPhone och iPad.

Tanken är att aggregera information kring vad vi gör för något på RAU + att sprida nya idéer kring skola och utveckling på olika sätt.

De som hjälps oss med denna app är Cloud Nine i Stockholm. Cloud Nine är en fullservicebyrå kring digital kommunikation som vi inlett ett mer långsiktigt samarbete med.

Vi kommer tillsammans att kika på hur vi kan initiera olika typer av digitala medier i skolsammanhang som stärker lärandet.

Men här finns lite beskrivningar om hur appen fungerar.


Nyheter, Twitter och Blogg
I nyheter kommer nyheter från vår hemsida in, men också från vårt pressrum. Det betyder att du kan läsa nyheterna på ett ställe och få en samlad bild.

Twitterflödet är våra egna inlägg som också blir lätt att överblicka, även om du alltså själv inte använder twitter.

Bloggen är den här bloggen du nu läser och uppdareas automatiskt.

I snacka delen kan du också kommentera på andras kommentarer från appens olika delar.

I "alla" ser man samtliga på en lång rad om man hellre vill det.



Kalivent
Här presenterar vi vår kallendarium och events, både de som kommer och de som är på gång framöver.

För att det ska vara lätt att hitta de närmaste händelserna så ordnar appen automatiskt så att du får upp de som är mest aktuellt och slipper bläddra igenom en lånbg lista. På varje datum kan du klicka in dig och läsa mer om innehållet, finns det film kommer vi lägga upp det också och du kan självklart kommentera i kommentarsfältet.

Kommentarerna kommer också upp i infoflödet under fliken "alla".

Film
Här finns filmer så som spelats in, men framförallt som kommer att spelas in framöver. Det kommer även att finnas filmer i "Kalivent" under respektive datum/event framöver.

Många av våra egna filmer gör vi tillsammans med Videobrigade men sen finns även filmer vi publicerar som gjorts av andra. Länkningen sker via Youtube.

Vill ni att vi ska lägga in nån film så kontakta oss så ser vi vad vi kan göra.

Skolsnack
Som en liten extra grej la vi in Skolsnack i Appen, för dem som inte orkar prenumerera på podcasts men trots det vill följa Skolsnack. Programmen publiceras samtidigt i iTunes som i Appen.