Monday, August 22, 2011

Skolsnack-GarageTV...

Vecka 37 är det premiär för Rektorsakademiens och Videobrigades TV-show på Facebook. Vi kallar programmet "Skolsnack-GarageTV", och upplägget är en "talkshow på Facebook". Det betyder att programmet kommer att "sändas" på Facebook på Skolsnacks Facebooksida (http://www.facebook.com/Skolsnack). Om man klickar på "gilla" så kommer man att prenumerera på programmet
och få tillgång till de diskussioner som förs.

Innan jag förklarar bakgrunden och tankarna runt det hela så titta gärna på trailern här.




Några veckor innan sommaren så bestämde vi oss för att tillsammans med Videobrigade göra en "Talkshow" på Facebook. En talkshow där vi bjuder in oväntade och väntade gäster och diskuterar skola, samhälle och arbetsliv ur annorlunda och bredare perspektiv. Ett program där vi kan bredda diskussionen om skolan och diskutera sånt som det normalt sett inte snackas om. Givetvis också frågor som är relevanta och viktiga och som diskuterats förr men kanske inte riktigt, som vi tycker, med tillräckligt analysdjup. Men också ett program där vi faktiskt kan tillåta oss skratta lite när
vi pratar skola, istället för att vi skolmänniskor alltid ska vara så "proppmätt kloka och skitnödiga" som en person som lyssnade på ett av mina föredrag sa för en tid sedan.

Och det är väl lite så att han har rätt i det han säger. Det behöver ju inte vara urtrist, överpretentiöst och dötråkigt för att något ska vara viktigt och utvecklande. Vi får ju faktiskt skratta lite åt oss själva emellanåt. Kanske är det till och med att föredra?

Så sagt och gjort, jag och Björn Edman satte oss ned och spånade fram lite tankar om hur en talkshow på Facebook skulle kunna se ut och inte minst hur vi får iden att sprida sig.

Upplägget är ganska enkelt. Vi låter Facebook-medlemmarna påverka vilka ämnen och vilka gäster, vid sidan om den fasta panelen, vi ska bjuda in. På så sätt kan vi skapa ett innehåll som "tittarna" anser vara relevant.

Den fasta panelen består av:

Emmas Rosén, gymnasielärare och skolutvecklingskonsult som tidigare jobbat på YBC (tjänstledig). En klok och tvärtänkande person med ett brinnande intresse och djup kunskap om det nya moderna lärandet. Emma ingår också i redaktionen.


Mattias Odhner Larsson, norrländsk rektor på Liljevalchs internationella läroverk i Södertälje. En nytänkande och klok skolledare med tidigare rektorsuppdrag på Donnergymnasiet på Gotland och Cybergymnasiet i Stockholm. Mattias ingår även i redaktionen


Det känns härligt att ha med dessa fantastiska personer i panelen.

Övriga involverade personer är:

Björn Edman, producent
Fredrik Svensson, programledare
Miriam Axelsson, Scenograf och fixare
Erik Carls, Fotograf och redigerare
Nils Toftenow, Fotograf och redigerare

Så håll utkik på Facebook vecka 37 efter "Skolsnack-GarageTV. Om du vill vara riktigt säker på att inte missa premiärprogrammet så gå in på Skolsnacks Facebook-sida och klicka i "gilla". Och vill du dessutom hjälpa oss sprida detta så dela trailern (filmen) på din Facebook-vägg också.