Wednesday, November 26, 2008

London Calling!

För tredje året i rad anordnar vi en exklusiv nätverksträff för de som reser till BETT Show. Träffen arrangeras i samarbete med Apple och vi riktar oss till dig som är nytänkande, nyfiken och som söker ny inspiration och nya kontakter.

Kl 21.00 slår vi upp dörrarna till den tredje nätverksträffen i London på den anrika adressen 235 Regent Street. Denna gång är intresset större än någonsin för vår träff så vi har bytt lokal och höjt nivån på innehållet.

Temat går i “internationell utblick” och vi kommer att få ta del av tankar från representanter från Europa, Sverige och till och med Kina under kvällen.

21.10 Inledning Helena L´Estrade, Rektorsakademien & Ove Lidström Apple
21.20 Cecilia Schedvin om sin nya roll på Rektorsakademien och vad hon hittills sett som omvärldsbevakare med fokus på IT och lärande i skolan.
21.30 Elisabeth Helleström, Commersial Research Executive MTV Networks, Nordic Region. Elisabeth kommer att berätta om trender och attityder till lärande och arbete hos ungdomar ur ett intrnationellt perspektiv.
21.50 En representant för utbildning inom “European Commision”
22.00 Fredrik Svensson Rektorsakademien berättar om Kinesisk utbildning/skola och hur långt man kommit kring införandet av datorer och digital kompetens Kinas utbildningssytem.
22.15 Leo Qi, en Kinesisk ung student ger sin bild av hur unga i Kina tänker kring utbildning, globala jobbmöjligheter och om Kinas vision om att bli världsledande inom kunskapsutveckling
22.30 Fortsatt mingel
23.00 Slut

Förutom spännande information ger vi er också möjligheten att mingla och knyta nya kontakter bland de drygt 350 lärare, skolledarna och politiker som redan anmält sig, innan programmet blivit klart.

Vill du anmäla dig redan nu för att säkra en plats innan hela programmet är spikat ut så går det bra att göra det på Rektorsakademiens hemsida.

Tuesday, November 25, 2008

My best friend BlackBerry Bold

I dagarna har jag via vännerna på Telenor kommit i kontakt med mobiltelefonen och e-postmaskinen BlackBerry Bold. En fullkomligt lysande telefon med enkel access till både telefonering, sms, mms, e-post och surf på nätet. Dessutom GPS (denna iof märkliga funktion) och en handfull andra småmysiga applikationer som förenklar vardagen. Men mest av allt är jag förstås förtjust i "Push-Mail" funktionen, dvs att telefonen konstant checkar mail mot mailservern och låter mig hela tiden vara uppdaterad kring vad som händer i min mailbox. Mailen som avancerade sms kan man säga. Och den piper inte då mailen ramlar in, utan blinkar lite försynt till mig där på tunnelbanan eller i rulltrappan på Åhlens. Och så synkar den såklart med min dator också på ett perfekt sätt.

Och varför är nu detta intressant kanske du frågar dig? Jo därför att det minskar min stress och oro eftersom jag har större möjlighet att planera och påverka min arbetssituation. En stress som annars alltid sätter in efter möten, föredrag och annat då jag sätter mig ned igen vid datorn och möter de horder av mail som hunnit landa sedan jag sist satt framför skärmen. BlackBerryn minskar inte antalet mail men den låter mig hålla bättre kolla på mailen över tid. Den ger mig nämligen möjlighet att enkelt snabbsvara på bussen, mellan möten, under möten, vid sidan av möten m.m. En mer konstant mailfördelning över arbetsdagen helt enkelt. det är BRA för mig.

Och du:

Den går också att stänga av...rent tekniskt alltså....

Att snabbt, direkt i mobilen, kunna ta del av bifogade dokument som är vanliga, typ Word Excel och Pdf etc är ju heller ingen nackdel om man säger så.

Jag tror nämligen att en del i informationsstressen är just att inte ha chansen att i tid påverka sin situation, som det faktiskt innebär då man inte har informationen inom räckhåll utan att ständigt oroas över den växande högen i "inkorgen". En "hög" som är en del av det naturliga arbetet idag, och dessutom en hög som det är lönlöst att "önska bort". Det är lätt att säga att man önskar att mailen försvann eller att vi skulle må bättre utan mobiler men det är samtidigt en utopi. Dessa kommunikationsformer kommer inte att försvinna för det, däremot kommer de byta skepnader över tid. Vilket är omväxlande och uppfriskande. Ungefär som en fruktsallad!

Det vi behöver är istället ständigt nya lösningar för hur vi efter våra individuella förutsättningar kan skapa oss en metodik i arbetet som inte bara gör oss effektiva utan även i samma utsträckning ger oss möjlighet att kontrollera informationstrycket.

För mig är BlackBerry precis det jag behövde.

Tack för det vännerna på Telenor !

Saturday, November 15, 2008

"Lika självklar som pennan"

För några år sedan medverkade jag i en film som Apple gjorde på temat 1-1. Det som nu håller på att bli verklighet för allt fler elever i svenska kommuner och enskilda skolor. "En pedagogisk rörelse mot ett modernt lärande där alla elever har en egen dator som används med en utklarad pedagogisk tanke och lärstrategi".

Detta handlar inte om de skolor som köper in en dator som reklamjippo. Jag pratar om de skolor och kommuner som lägger in teknologi i det pedagogiska tänkandet och lärmodellerna. I filmen visar skolledare och lärare tydliga och självklara exempel på att processer i lärandet får andra uttryck och att eleverna förbereds på ett annorlunda sätt för det samhälle de skall ge sig ut i sen (som vi vet lite om men ser drag av riktningar i).

I de skolor som satsar på riktig 1-1 oavsett teknisk operativ plattform (Pc eller Mac) kan man se hur fokus går från envägskommunikativ och förmedlad utbildning till dubbelriktad, involverande och skapande kunskapsperspektiv. I filmen råkar jag använda "metaforen" att en dator snart är lika självklar som pennan. Något jag är 100% säker på snart är en realitet.

Att tro något annat är helt enkelt befängt. De vore att blunda för samhällsutvecklingen.

Frågan är bara hur många förlorade årskullar vi skall se passera undertiden? Pennan är också, det bör påpekas, en enastående uppfinning. I många sammanhang praktiskt, snygg, överlägsen och läcker. Men kanske inte i alla sammanhang så modernt anpassad för en modern tid. Detsamma gäller boken, ett lysande och sjysst format att ta med sig upp i soffan då fokuserad läsning är på tapeten. Men återigen inte en universallösning i ett modernt kommunicerande samhälle.


I en radiointervju i Sveriges radio hörde jag idag att Eva-Lis Sirén på Lärarförbundet nästan ordagrant använt "mitt uttryck" i sitt resonemang om att alla lärare borde ha en dator, som på vilken annan arbetsplats som helst. Vilket naturligtvis är uppenbart. Det var roligt att höra henne, men sen blev jag fundersam. Alla lärare borde ha en dator? Men var tog elevperspektivet vägen i inslaget Eva-Lis?

En elev yttrade sig i nyheterna i veckan när man lyfte fokus på att tonåringar läser mindre faktaböcker:

"Faktaböcker är oftast dåligt uppdaterade och man hittar sällan det man letar efter"

Man måste ha en extremt aktuellt uppdaterad och galet tjock uppslagsbok för att ens kunna mäta sig till en miljarddel av fördelarna med sökmotorer på Internet. Den skulle förmodligen behöva vara ett par tusen mil tjock och mycket svår att förflytta eller ens bläddra i. Eller så skulle man behöva ha varsin uppsättningar av alla världens bibliotek hemma. Triljontals böcker i ett sinrikt mekaniskt system.

En dator väger däremot drygt ett kg idag och går lätt ner i elevens väska. Dessutom pågår ungdomars hela liv i en värld tydligt sammanflätad av olika teknologiska hjälpmedel. Internet, mobiltelefon, mp3-spelare, spelkonsoller, TV och annat. Och utanför skolan är teknologi idag helt naturliga inslag i vardagen. Utan dator stannar de flesta av de livsviktiga processerna vi har i samhället.

Eleven här ovan sätter fingret på det som jag tror är avgörande för framtidens skola.

Att de flesta snart genomskådat skolornas argumentation om att just skolans "beprövade" arbetsmetoder är de som är de bästa för elevernas möjligheter att nå målen.


Det hade nog stämt om årtalet på dagstidningen du läste i morse var 1980. Men nu har världen förändrats mer på de senaste 15 åren än de 100 tidigare. Problemet är att vi som är födda före 1980 tvingats adaptera teknologi, de födda efter 1980 har vuxit upp mitt bland dessa "gadgets" och därför utvecklat andra förmågor och talanger. Vi vuxna har i detta med lärandet en tendens att tillskriva unga människor värden och egenskaper som vi själva har. Om vi själva lär bäst på ett speciellt sätt så tänker vi att de måste gälla för typ 12 åringar också. Att världen snabbt förändras genom uppfinningen mikrochipset tas sällan in i sammanhanget lärande och vi som är födda före 1980 stressas av tanken på att det jag nu gör inte längre har ett värde och vi kanske hoppas att "det går över" eller visar sig vara "flyktiga trender". De skilda världar vi vuxit upp i som födda före och efter 1980 har utvecklat oss till olika "lärpersoner" med olika sociala, kommunikativa och aktivitetsmässiga talanger. Det betyder tyvärr att de flesta metoder som väljs i skolan numera inte alls anpassats till de sätt att lära som ungdomar och barn idag föredrar och finner bäst för dem. Jag har skrivit om detta i mina båda böcker
"Uppdrag Skola!" (2006) och "Bryt mönstret eller gå under" (2007).
De finns i nya upplagor och kan beställas på www.rektorsakademien.se.

Nu när lärprocesserna tar nya former i världen är det dax för svensk skola att ta steget och ta täten i kunskapsutvecklandet och det kan vi bara göra genom att odla ungas lärande där de befinner sig. En bra början är att lärare och elever får tillgång till varsin dator med trådlöst Internet för kommunicerande, letande, läsande, sammanställande och kreerande i lärandets tecken.

Sen tänkte jag också på varför ingen använt argumentet "förbjud pennor i svenska skolor" i sammanhanget att det är hemskt med allt klotter på skolan. Debatten är ju annars pigg på att förbjuda saker som åstadkommer olämpligheter. Sär därför borde 1-1 kunna lösa ut klotterfrågan i ganska hög grad :-)

"I en skola utan pennor minskar klottret"

Ha en skön helg hörni....

:-D

Monday, November 10, 2008

Nätverksträff i Göteborg

Äntligen är vi i Göteborg igen med en nätverksträff och vi har över 100 skolledare anmälda denna gång. Vi ska bjuda rektorer, biträdande rektorer och chefer i arbetsliv/näringsliv på spännande föredrag från Carl Bennet (ordf Getinge) och ledarskapspersonligheten Jan Gunnarsson. Dessutom skall Bergsjöns Ann-Christin Frankenberg berätta om sin satsning på 1-1.

Givetvis delar vi också ut priset "Heja rektorn" till en skolledare som vågar.

I minglet i mitten bjuder vi på lite att äta förutom stora möjligheter att knyta nya kontakter. Vi kommer att hålla till på Världskulturmuseet i Göteborg.

:-D

Monday, November 03, 2008

Vår nätverksträff i London !

Ska du till BETT Show i år? Då måste du anmäla dig till Rektorsakademiens nätverksträff i London. För nu börjar detaljerna så smått att hamna på plats och det blir i sanning en spännande mötesplats för alla som intresserar sig för lärande, utveckling och IT och lärande, IKT, medierikt lärande, e-larning, "one to one" eller vad ni väljer att kalla det hela.
Eventet, som vi som vanligt, arrangerar i samarbete med Apple kommer att ha en "internationell utblick" runt lärande och vi bjuder in alla som är på plats i London denna gång.

Därför byter vi nu till en större och mer spännande lokal, nämligen Europas största Apple Store på anrika 235 Regent Street. Vi kommer att dra igång kl 21.00 så det bästa är att äta middag innan, vi bjuder på något att "tugga på" och något att svalka strupen med under det att ni far omkring och skapar nya kontaktytor i folkvimlet.

Redan nu har över 300 skolchefer, skolledare, lärare, politiker och andra kompetenser anmält sig. Vi räknar med mellan 350-500 anmält sig innan sista anmälningdag. Missa för allt i världen inte detta. Sveriges samlade mest intresserade och kompetenta skolmänniskor komer finnas nåbara för dig, passa på att hälsa på dem och etablera inspirerande kontakter.

Programmet kommer att omfatta kortare föredrag om max 15 minuter under mingelupplägg, dvs inga långrandiga historier här inte. Vi kommer att få höra om tankar runt lärande och utbildningssatsningar från både EU, Sverige och Kina. Bland annat så kommer Leo Qi besöka oss ända från Beijing (Peking) och vittna om utvecklingen kring Kina och hur man som ung tänker kring kompetens i det framtida globala samhället.

Jag träffade Leo i Beijing och blev ganska tagen av hans personlighet och hans tankar runt vad som händer i Kina idag och kring hans erfarenhet runt skola och utbildning.

Förutom talare så bjuder vi på lite att tugga på och lite att svalka strupen med under det att ni minglar runt och lär av andra.

Mer detaljer kring talare och program kommer inom kort.

Men vill ni vara säkra på att få en plats på nätverksträffen och samtidigt besöka Europas största Apple Store så gå in på www.rektorsakademien.se och anmäl dig redan nu.

:-D